Treasury as a Service

Geplaatst op door Rowan Hermes

Treasury as a Service, oftewel TaaS. Een typisch voorbeeld van een idee waar je van hoort en denkt: “Waarom is niemand daar eerder opgekomen?” Het antwoord is logisch, je moet TaaS niet alleen kunnen bedenken, maar ook kunnen leveren. Dit houdt in dat je experts, systemen én een AFM vergunning in huis moet hebben, en van zulke bedrijven zijn er niet veel.

De meeste organisaties missen de schaalgrootte voor een separate treasuryafdeling. Zo’n afdeling vergt de nodige omgang en eigenlijk ook 24/7 bezetting. Dat een onderneming niet over een treasury afdeling beschikt, betekent niet dat er geen treasury gerelateerde vragen zijn. Wat zijn de effecten van een stijgende of dalende dollar, wat is het effect wanneer een klant laat of helemaal niet betaald, wat gebeurt er als de rente stijgt of daalt, wat zijn de gevolgen als deze grote order wel of juist niet doorgaat en wat verdient de bank eigenlijk aan ons?

Antwoorden op deze vragen zijn erg nuttig. U wilt dat de forecast is vastgelegd en geldstromen daartegenover worden afgezet. Ook de bijbehorende financierings-, valuta- en bankkosten moeten inzichtelijk gemaakt worden en 'what-if'-scenario's moeten worden gedraaid. Deze antwoorden worden gegeven door een treasury zonder dat deze afdeling aanwezig is, de treasury is ‘in the cloud’, of ‘as a service’. Daarbij is ook nog een consultant beschikbaar die je op afroep in levende lijve te woord staat en adviseert.

Treasury as a Service, wat wil je nog meer? Neem contact met mij op als ook jij gebruik wilt maken van TaaS.

Gerard van Baar
Associate partner
gerard@ilfa.nl
+31 6 13 80 91 86